Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Blommor och allergi - Vad bör man undvika?

Många allergiker tenderar att undvika blommor helt av rädsla för att få en otäck reaktion. Du behöver dock inte undvika något så vackert som blommor från ditt liv helt och hållet.

Vad gör vissa människor allergiska mot vissa växter?

När det kommer till blomallergier finns det två olika typer av allergener: pollen och doft. Särskilt olyckliga människor kommer att reagera illa på både pollen och doft. Vi kommer att titta på båda dessa typer av allergener och sedan titta på vilka växter som har lite eller inget pollen eller doft så att du eller någon du vill skicka växter till kan njuta av dem utan bekymmer.

Pollen

Den vanligaste orsaken till att någon kommer att reagera illa på en bukett vackra prästkragar är förstås pollen. Pollen är ett pulverformigt ämne som innehåller frön. När pollen sprids av vinden (vindpollinering) fyller den luften. Dessa pollenkorn är lätta och flyter i luften. Tyngre pollen är den typ som attraherar pollinatörer som bin, humlor, fjärilar och kolibrier och som inte lossnar från blomman lika lätt. Tyngre pollen är alltså bättre mot allergier än lättare pollen. Vissa människors immunsystem identifierar pollen som ett skadligt främmande ämne som omedelbart måste elimineras från kroppen. Denna reaktion får människor att nysa och få influensaliknande symtom. Därmed blir man faktiskt sjuk när man blir allergisk.

Olika växter innehåller dock olika mängd pollen. Vissa växter är värre än andra. Pollen finns i många olika storlekar och grovheter. Dessa egenskaper påverkar hur illa du reagerar på pollen. Detta innebär att om du väljer dina blomsterarrangemang noggrant kan du minimera eller eliminera allergiska reaktioner på blommor.

Ute i sista minuten?

Ingen fara många blombud erbjuder leverans samma dag.

10 värsta växter att undvika

1. Tusenskönor (Familj Asteraceae)

Dessa blommor är mycket populära men de är bland de värsta blommorna för personer som är känsliga för pollen. Tusenskönor tillhör familjen Asteraceae, som inkluderar de flesta av blommorna på denna lista.

2. Dahlia (Asteraceae)

Precis som prästkragar bär dahlior mycket pollen. Det finns dock ett fåtal hybrider som nästan inte har pollen. Detta framgår tydligt när du köper växter från en florist.

3. Aster (Asteraceae)

Dessa tillhör samma familj som prästkragar och dahlior. Växtfamiljen Asteraceae är uppkallad efter asterblommor.

4. Slöjblommor

Dessa är populära i stugträdgårdar och dyker upp i många floristbuketter. Även om blommorna är små kan de packa mycket pollen.

5. Kamomill (Asteraceae)

Växterna producerar pollen och blommorna används till te, som fortfarande kan hysa vissa irriterande ämnen även efter bryggning.

6. Krysantemum (Asteraceae)

Dessa växer fram till väldigt sent på året. Dessa växter förlänger allergisäsongen långt in på hösten.

7. Solrosor

Storleken på en solross mittdel indikerar att den producerar rikliga mängder pollen. Detta är också en vindpollinerad blomma, vilket betyder att dess pollen är lätt och kommer att sväva i luften. Solrosor är dock inte doftande. Så om du bara har doftallergi, men inte pollenallergi, är solrosor ett säkert val.

8. Amarant

Amaranter är vindpollinerade växter som producerar massor av mycket fina pollenpartiklar som bärs av även den svagaste brisen.

9. Lavendel

Denna blomma är en doftande växter. Lavendel är lätt att känna igen på sin lila färg. Många människor har allergiska reaktioner på lavendelns pollen och doft.

10. Lilja

Det finns vissa arter inom liljefamiljen som inte har pollen, som asiatiska liljor. Men vissa arter som Stargazer liljor har en mycket stark doft som kommer att få vissa människor att nysa mycket. Om du vill skicka dessa vackra blommor, begär pollenfria arter av liljor från online-floristen.

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.

Blommor som är säkra för allergiker

Dessa blommor har lite eller inget pollen eller doft och är därför säkra för allergiker.

Blommor med mycket låga mängder pollen

 • Tulpaner
 • Pollenfria liljor
 • Påskliljor
 • Orkidéer
 • Reste sig
 • Nejlikor
 • Kaktus

Några doftfria blommor

 • Tulpaner
 • Pollenfria liljor
 • Påskliljor
 • Orkidéer
 • Reste sig
 • Nejlikor
 • Kaktus

Doftande växter

Det finns en annan typ av allergi mot blommor och andra växter som inte har något med pollen att göra. Detta är en doftallergi. När en allergiker andas in starka dofter från saker som ljus, tvål, tvättmedel kan det utlösa allergisymptom som nysningar, hosta och rinnande eller kliande näsa. Huvudvärk och hudutslag är också vanliga symptom. Det finns gott om luktfria eller nästan luktfria växter som kommer att listas i slutet av denna artikel.

Återigen, det finns inget behov av att utesluta blommor från ditt liv. Om du är allergiker behöver du bara veta vilka växter du ska undvika och vilka växter som är säkra för dig eller för någon du vill skicka blommor till.

Skicka blommor billigare

Använd vår exklusiva rabattkod SVEFL12 när du handlar hos Florister i Sverige och få 12% i rabatt på din beställning.