Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Skicka påskblommor online till nära och kära

Att skicka påskblommor är ett enkelt sätt att glädja dina nära, kära och familj vid påsk. Påsken är ju en färgsprakande högtid förknippad med blommor som påskliljan, tulpanen, viden, påskriset men även den gula rosen. Påskens gula färg påminner oss om att solen återvänt och med den att våren äntligen är här. Lys upp dina nära och käras hem genom att skicka en vacker bukett! Vi rekommenderar:

Blombud

Fördelar

Vårt betyg

Beställ blombud

5/5
4.5/5
4.5/5

Påskens blommor

Vilka påskblommor ska man välja?

Påskliljan

Påskliljan är en vacker lökväxt som på våra breddgrader blommar kring påsk. I Hagerås i Halland blommar över en miljon påskliljor om våren. Blomman namngavs av Carl von Linné och avkok på blomman ska för länge sedan använts för dess påstådda avslappnande effekt - men i dag anses den som giftig. Gula, eller gulvita påskliljor är ett givet inslag i påskbuketten. Ska du skicka påskliljor så skicka ett vackert fång och inte en ensam påsklilja- det betyder nämligen otur!

Tulpanen

Tulpaner - gula, lila eller kombinerade i olika vackra färger - pryder många hem i Sverige vid påsk. Tulpaner ingår i släktet liljeväxter och har sitt ursprung i södra Europa, Nordafrika och Asien. Blomman introducerades förmodligen i Sverige av Olof Rudbeck d.ä. på 1600-talet efter en resa i Holland. Där och då var tulpaner föremål för vilda prisspekulationer och kunde inbringa upp till en tredjedel av en årslön. Tack och lov är så inte längre fallet. Att få en bukett vackra tulpaner är alltid uppskattat!

Vide

Ett mer klassiskt vårtecken är videgrenar är svårt att tänka sig och dess mjuka knoppar bidrar med fin kontrast till påskbuketten. Vide förekommer i naturen som träd, buske eller som ris. I den nordiska mytologin är Vide ett vidsträckt skogsrike över vilken guden Vidar härskar. Vide är även nära associerad med Alice Tegners vackra vaggvisa om videungen.

Påskriset

Påskriset, även kallat fastlagsris, är en variant av de praktfulla palmbladsdekorationer som var vanligt förekommande i varmare länder under Palmsöndagen. Men på grund av vårt lands kallare klimat fanns under våren inte tillgång till praktfulla blommor som i varmare länder. Därför man istället dekorera kvistarna med fjädrar eller färglada band.

Gula rosor

Färgen på rosor har olika betydelser och genom valet av färg förmedlar du därmed ett budskap till mottagaren. En rosa ros står för tacksamhet, den aprikosfärgade för uppskattning, vita rosor symboliserar renhet och den klassiskt röda står för kärlek. En gul ros däremot symboliserar vänskap men även glädje, lycka och överflöd. Att ge en gul ros eller flera gula rosor är därför ett fint sätt att visa din uppskattning till en vän du tycker om.

Ute i sista minuten?

Ingen fara många blombud erbjuder leverans samma dag.

Vanliga frågor om Påskblommor

Snittblommor till påsk är alltid rätt. Rosor, tulpaner och påskliljor är exempel på blommor lämpar sig som inomhus vid påsk. Ge blommorna de bästa förutsättningar för att hålla sig fräscha länge genom att följa skötselråden som medföljer. Lökväxter som Minipåskliljan är tacksamma att ha inomhus och de behöver dessutom lite vatten. Ställ dem svalt över natten för längre blomningstid. När de blommat över kan du plantera dem utomhus så blommar de igen nästa vår.

Lökväxter som påskliljan kan planteras utomhus när risken för nattfrost är över även om den klarar någon nattlig minusgrad. Påskliljan finns i flera olika varianter, storlekar och färger och kan med fördel kombineras med andra vårväxter som panséer men också murgröna.

Vänta tills risken för nattfrost är över – då passar det att plantera påskliljor. Satte du lökarna i fjol blommar de till våren. Blomningstiden är lång. Dessvärre är de gula lökväxterna också delikata för rådjur som strövar omkring på kyrkogårdar.

– Hoppas du får en fantastisk påsk!

– Äntligen är våren här en glad påsk tillönskas!

– Hoppas våren kommer med värme och kraft i ditt liv!

Om du står den tilltänkta mottagaren nära kan en dikt eller ett delat minne höja känslan av att blommorna verkligen valts med omsorg till just dem.

Påskens färg är gul – men hur påsken kom att förknippas med den gula färgen vet man inte med säkerhet. Folktro, solen och äggulan kan förmodligen ge några ledtrådar. Enligt gammal folktro trodde man förr att solen dansade av glädje på påskdagens morgon. Ägget med sin gula är som bekant en symbol för liv och pånyttfödelse.

Påskägg

Påskägget står för liv och pånyttfödelse. Påsken förknippas som många vet med idén om återuppståndelsen.

Att ge bort målade och dekorerade ägg till vänner och bekanta på påskafton är en europeisk sed med anor från 1700-talet. Att det var en hare värpte äggen för att sedan gömma det hade vuxna lurat barn att tro sedan 1600-talet i Tyskland. Det är också därifrån påskharen skuttade till Sverige först någon gång under 1800-talet. I Sverige kom dock påskharen aldrig att bli lika populär som i exempelvis Tyskland – i Sverige behöll istället påsktuppen sin ställning som symbol för påsken.

Slutord

Välkomna våren genom att skicka en vacker bukett till dina nära och kära i påsk. Med påskens alla färger fylls våra hem med välbehövlig energi efter en lång vinter.

Påskägg

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.