Historiskt sätt kommer de blommor vi i dagligt tal kallar julblommor långt ifrån våra snöklädda skogar här i Sverige. De är faktiskt ganska känsliga för kyla över lag. Men sprider den varma känslan vi vill ha i hemmet under juletid. Som med mycket annat har de sedan lång tid tillbaka en klassisk plats i våra traditioner.
Några av de mest populära julblommorna är lökväxter. Löken planteras för att under väntan fram till julen börja blomma som en ståtlig och vacker växt som sprider sina karaktäristiska dofter som vi förknippar med julledighet i vår omgivning.
Amaryllis -är en lökväxt som en gång om året skjuter iväg i 1-3 stänglar som på toppen ger 3-5 stora klockor. När blomman blommat ut och börjar vissna skär man av dessa för att spara löken till nästa år igen.
Den omåttligt populära julblomman som varje år säljs i över 10 miljoner exemplar bara i Sverige. Alltså nästan en för varje invånare! Otroligt känslig för kyla som inte får vara under 15 grader. Kräver ordentlig inpackning vid kontakt med lägre temperaturer.
En härlig färgsprakande azalea ger färg åt ditt hem både på bordet och gärna på fönsterbrädan. De trivs bäst i luftiga ljusa rum men utan direkt solljus. Vattna den från ett fat så den själv får suga upp den mäng den kan under ca 15 min
Azalean trivs bäst i ett luftigt, ljust rum utan direkt solljus.
Julrosen är en av få julblommor som trivs svalt och som blommar året om, ett uterum eller en inglasad veranda med ca 10 grader är perfekt. Vid prydnad inomhus behöver den en konstant fuktig jord för att överleva.
Det här är en av de tåligaste växter vi har för att pryda våra hem, färger finns i regnbågens skala och blommar året om.
Är en tropisk växt som gärna står i ett ljust fönster i normal inomhustemperatur men undvik värme underifrån som av ett element. Finns i otaliga färger och är en uppskattad blomma med tät växtlighet. Begonian kräver alltid omplantering direkt efter inköp då de alltid är transportplanterade i små krukor.
Har mjuka fjäll liknande barr som går i grönblåa toner, fyller ut julgrupper och dekorerar många grindstolpar i juletid, med ljusslingor i.
En lökväxt som ökat i popularitet senaste åren och är ett tacksamt tillskott i julgrupper. Läs mer om vad den specifika sorten föredrar då det finns en oas av olika sorter.
Är en känslig växt som kräver näringsrik jord som är jämnfuktig. Vattningen är avgörande för hur din cyklamen kommer må, mjukt vatten som vattnas lite varje dag är det bästa.
Att driva upp sina egna julblommor från torr lök till vacker stor hyacint eller amaryllis lagom till jul behöver lite framförhållning. Men är så roligt och spännande.
Runt 6-10 veckor beroende på lök sort brukar vara lagom att plantera sina valda lökar för bästa resultat till julhelgen.
Julblommor som julstjärna, höstglöd och julros har rotsystem som alla trivs i sandblandad jord som hålls fuktig och står placerade ljust.
Solitära växter som amaryllisen eller hyacinter har sitt rotsystem från löken och trivs i gärna i vaser med vatten där lökens nedre del är under vattenytan.
Julblommorna finns både som snittblommor för buketter i vas med vatten, men också för plantering i kruka direkt i jord.
Några av julblommorna är lökväxter och odlingstiden för dom kan variera, vill man ha frodiga blommor till jul får man inte vara för sen med att plantera sina lökväxter se vilka tider som rekommenderas längre ner i texten.
Ibland finns det lägen då levande växter inte är ett alternativ. Det kan vara i miljöer där många vistas med blandade allergier eller doftkänsligheter, men också miljöer där det saknas tid för omvårdnad och vattning. Lösningen kan då vara konstgjorda växter eller torkade.
Säg det med en julros eller amaryllis, sprid värme och kärlek i vintermörkret.
Vet du inte riktigt vad du kan skicka? Vänd dig till våra florister på Interflora som hjälper dig med förslagen och ordnar med bud till den mottagare du tänkt visa uppskattning.
Florister i Sverige har både förslag på olika blommor som passar för ändamålet men även erbjudande på att skicka färdiga arrangemang eller buketter utifrån dina önskemål med personlig hälsning på ett kort.
Många förknippar julen med färgstarka doftande hyacinter, men de tillhör även de växter som flest personer kan reagera allergiskt emot. Genom att själv göra ett arrangemang kan du fritt välja möjliga blommor i gruppen även för en allergiker.
När du planterar växter i en grupp är det fint att tänka på att blanda höjder, färger och frodighet. Det ger en harmoni i planteringen. Vart ska gruppen att vara placerad? Finns det en baksida eller beskådas planteringen från alla håll? Detaljerna som gör stor skillnad i upplevelsen av det du skapar.
Sätt din egen stil och prägel på julgruppen, köp blommor med olika färger och pynt som passar ditt tycke och smak. Kombinationsmöjligheterna är obegränsade. Att göra sin egna julgrupp är uppskattade och populära som en gå-bort-gåva under hela december månad.
Se till att klimatet och temperaturen är anpassad, närmast vedkaminen eller lutandes mot ett fönster med lite drag är inte optimala förhållanden om man vill njuta av sin julblomma länge. Rumstemperaturer runt 20 grader med lätt bevattning och fuktig jord med lätt näring är det bästa.
Det enkla svaret är JA på den frågan, tyvärr alla julblommor mer eller mindre giftiga för katter.
Alla julblommor är giftiga för katter tyvärr.
För att vara på den säkra sidan är det bästa alternativet att använda sig av konstgjorda julblommor för att inte riskera kattens hälsa.
Det är så enkelt, du väljer det som passar dig bäst för att sprida värme och omtanke till dig själv eller de du mest bryr dig om i juletid. Vill du ge bort blommor? En bukett eller kruka vad uppskattar mottagaren mest, det kommer ge en uppskattad varm känsla hos mottagaren länge.