Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Julblommor

Historiskt sätt kommer de blommor vi i dagligt tal kallar julblommor långt ifrån våra snöklädda skogar här i Sverige. De är faktiskt ganska känsliga för kyla över lag. Men sprider den varma känslan vi vill ha i hemmet under juletid. Som med mycket annat har de sedan lång tid tillbaka en klassisk plats i våra traditioner.

Några av de mest populära julblommorna är lökväxter. Löken planteras för att under väntan fram till julen börja blomma som en ståtlig och vacker växt som sprider sina karaktäristiska dofter som vi förknippar med julledighet i vår omgivning.

Vår topp 10 lista över Julblommor

1. Amarylis

Amaryllis -är en lökväxt som en gång om året skjuter iväg i 1-3 stänglar som på toppen ger 3-5 stora klockor. När blomman blommat ut och börjar vissna skär man av dessa för att spara löken till nästa år igen.

2. Hyacint

Är en lökväxt med stora frodiga blommor som når ca 20 cm som högst, blommar i flertalet färger och har en stark karakteristisk doft. Känslig för att torka under blomningstiden.

3. Julstjärna

Den omåttligt populära julblomman som varje år säljs i över 10 miljoner exemplar bara i Sverige. Alltså nästan en för varje invånare! Otroligt känslig för kyla som inte får vara under 15 grader. Kräver ordentlig inpackning vid kontakt med lägre temperaturer.

4. Azalea

En härlig färgsprakande azalea ger färg åt ditt hem både på bordet och gärna på fönsterbrädan. De trivs bäst i luftiga ljusa rum men utan direkt solljus. Vattna den från ett fat så den själv får suga upp den mäng den kan under ca 15 min

Azalean trivs bäst i ett luftigt, ljust rum utan direkt solljus.

5. Julros

Julrosen är en av få julblommor som trivs svalt och som blommar året om, ett uterum eller en inglasad veranda med ca 10 grader är perfekt. Vid prydnad inomhus behöver den en konstant fuktig jord för att överleva.

6. Våreld eller höstglöd

Det här är en av de tåligaste växter vi har för att pryda våra hem, färger finns i regnbågens skala och blommar året om.

7. Begonia

Är en tropisk växt som gärna står i ett ljust fönster i normal inomhustemperatur men undvik värme underifrån som av ett element. Finns i otaliga färger och är en uppskattad blomma med tät växtlighet. Begonian kräver alltid omplantering direkt efter inköp då de alltid är transportplanterade i små krukor.

8. Ädelcypress

Har mjuka fjäll liknande barr som går i grönblåa toner, fyller ut julgrupper och dekorerar många grindstolpar i juletid, med ljusslingor i.

9. Tulpan

En lökväxt som ökat i popularitet senaste åren och är ett tacksamt tillskott i julgrupper. Läs mer om vad den specifika sorten föredrar då det finns en oas av olika sorter.

10. Cyklamen

Är en känslig växt som kräver näringsrik jord som är jämnfuktig. Vattningen är avgörande för hur din cyklamen kommer må, mjukt vatten som vattnas lite varje dag är det bästa.

Vilka blombud rekommenderar vi?

Blombud

Fördelar

Vårt betyg

Beställ blombud

5/5
4.5/5
4.5/5

När ska julblomslökarna planteras för att blomma lagom till jul?

Att driva upp sina egna julblommor från torr lök till vacker stor hyacint eller amaryllis lagom till jul behöver lite framförhållning. Men är så roligt och spännande.

Runt 6-10 veckor beroende på lök sort brukar vara lagom att plantera sina valda lökar för bästa resultat till julhelgen.

 • Jultulpaner tar ca 8 veckor från planterad lök till blomma, vilket gör att månadsskiftet oktober/november är lagom.
 • Amaryllisen tar ca 6-8 veckor från planterad lök till blomma, vilket gör att månadsskiftet oktober/november också för den är lagom.
 • Hyacinterna tar lite längre tid ca 10-11 veckor, starta gärna i oktober.

Julblommor som trivs tillsammans

Julblommor som julstjärna, höstglöd och julros har rotsystem som alla trivs i sandblandad jord som hålls fuktig och står placerade ljust.

Solitära växter som amaryllisen eller hyacinter har sitt rotsystem från löken och trivs i gärna i vaser med vatten där lökens nedre del är under vattenytan.

Julblommorna finns både som snittblommor för buketter i vas med vatten, men också för plantering i kruka direkt i jord.

Några av julblommorna är lökväxter och odlingstiden för dom kan variera, vill man ha frodiga blommor till jul får man inte vara för sen med att plantera sina lökväxter se vilka tider som rekommenderas längre ner i texten.

Ibland finns det lägen då levande växter inte är ett alternativ. Det kan vara i miljöer där många vistas med blandade allergier eller doftkänsligheter, men också miljöer där det saknas tid för omvårdnad och vattning. Lösningen kan då vara konstgjorda växter eller torkade.

Tips för drivning av julblomslökar

 • Ta dig tid att välja ut dina lökar, ta de livskraftigaste och spänstigaste du hittar.
 • Titta efter såjord som är lätt sandblandad.
 • Välj varmare temperatur +17> om påskyndad drivning önskas eller svalare +15< om drivningen bör saktas ned för att tajmingen av blomningstiden med högtiden ska bli optimal.
 • Vattna regelbundet utifrån den lök sort du valt.
 • Ge stadga åt stjälken när den kommit en decimeter ovan löken. Blompinnar finns att köpa i blomsterbutikerna.

Skicka julblommor online inom landet och utomlands

Säg det med en julros eller amaryllis, sprid värme och kärlek i vintermörkret.

Vet du inte riktigt vad du kan skicka? Vänd dig till våra florister på Interflora som hjälper dig med förslagen och ordnar med bud till den mottagare du tänkt visa uppskattning.

Florister i Sverige har både förslag på olika blommor som passar för ändamålet men även erbjudande på att skicka färdiga arrangemang eller buketter utifrån dina önskemål med personlig hälsning på ett kort.

Arrangemang och inspiration

Många förknippar julen med färgstarka doftande hyacinter, men de tillhör även de växter som flest personer kan reagera allergiskt emot. Genom att själv göra ett arrangemang kan du fritt välja möjliga blommor i gruppen även för en allergiker.

När du planterar växter i en grupp är det fint att tänka på att blanda höjder, färger och frodighet. Det ger en harmoni i planteringen. Vart ska gruppen att vara placerad? Finns det en baksida eller beskådas planteringen från alla håll? Detaljerna som gör stor skillnad i upplevelsen av det du skapar.

Gör ett eget arrangemang med julblommor

Sätt din egen stil och prägel på julgruppen, köp blommor med olika färger och pynt som passar ditt tycke och smak. Kombinationsmöjligheterna är obegränsade. Att göra sin egna julgrupp är uppskattade och populära som en gå-bort-gåva under hela december månad.

Bra att ha när du ska göra en julgrupp

 • Krukor/kärl eller vaser att plantera i
 • Mossor
 • Såjord (gärna sandblandad)
 • Dekorationer i form av äpplen, kottar, apelsiner, kanelstänger, nötter eller annat som du vill använda för att dekorera med.

Vanliga frågor om julblommor

Se till att klimatet och temperaturen är anpassad, närmast vedkaminen eller lutandes mot ett fönster med lite drag är inte optimala förhållanden om man vill njuta av sin julblomma länge. Rumstemperaturer runt 20 grader med lätt bevattning och fuktig jord med lätt näring är det bästa.

Det enkla svaret är JA på den frågan, tyvärr alla julblommor mer eller mindre giftiga för katter. 

Alla julblommor är giftiga för katter tyvärr. 

För att vara på den säkra sidan är det bästa alternativet att använda sig av konstgjorda julblommor för att inte riskera kattens hälsa.

Ner till frostgrader kan man använda cyklamen utomhus för dekoration, under minusgrader är det främst barrväxter som kan stå utomhus. Även olika mossor kan vara dekorativt och klarar sig ner under minusgrader.
Konstgjorda julblommor har utvecklats och idag kan det på håll vara svårt att veta om de är riktiga eller konstgjorda man har inrett med. Välsorterade butikskedjor har en hel del blandade sorter i både tyg och plast som går att köpa hem. Fördelen att tanken på vattnet eller jorden inte behöver ta din tid.

Godjul hälsning julblommor

 1. God Jul & Gott nytt år önskar jag/vi dig/er
 2. Varma jul & nyårshälsningar
 3. Tack för årets samarbete, God Jul & Gott Nytt År
 4. Låt julstjärnan lysa upp i vintermörkret runt dig, tänker på dig.
 5. Tack för årets insats, njut av ledigheten så ses vi utvilade nästa år
 6. Jag önskar dig/er en vit jul med en bukett röda vackra amaryllis
 7. Låt amaryllisens röda sken, sprida värme och julefrid runt er
 8. Du ger mitt liv näring, står alltid stadigt vid min sida låt nästa år bli lika bra som det gångna. Är dig tacksam för allt du gör. Önskar dig en God Jul och Gott Nytt År.

Slutord julblommor

Det är så enkelt, du väljer det som passar dig bäst för att sprida värme och omtanke till dig själv  eller de du mest bryr dig om i juletid. Vill du ge bort blommor? En bukett eller kruka vad uppskattar mottagaren mest, det kommer ge en uppskattad varm känsla hos mottagaren länge.