Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Allt om växthus

Växthus- möjligheternas hus, börja odlingssäsongen tidigare än andra! Vi hjälper dig välja rätt växthus utifrån pris och dina förutsättningar. 

I växthus kan du både förså dina frön, odla värmekrävande plantor som trivs i tropisk miljö eller varför inte njuta av de första värmande solstrålarna med en kopp kaffe? Här tar vi upp olika saker som är bra att tänka på inför ditt köp av växthus och vilka varianter marknaden erbjuder.

Innan du bestämmer dig för vilket växthus som passar dig är det bra att sätta sig ner och tänka igenom vilka förutsättningar du har. Tex placering, användningsområde och budget. Design spelar självklart även en stor roll i ditt val vill du tex kunna se in och ut är valet härdat glas då kanalplast inte är helt genomskinligt.

Vill du exempelvis kombinera ditt odlingsintresse med socialt umgänge och någon form av möblemang är det en god idé att titta på ett större orangeri eller växthus.

Hitta ditt växthus

LYX

Orangeri Sophie 22,6 kvm
4 mm säkerhetsglas

Ett lyxigt orangeri där du får plats med både odlingar, växter och en mysig sittgrupp. Det går att välja till den dekorativa nocken på taket, extra dörrar samt vilken RAL färg man önskar. Fem öppningsbara fönster ingår.

MELLAN

Qube 5,1 kvm
härdat glas

Ett växthus med tidlös design. Högt till tak för känsla av större ytor. Växthuset är konstruerat så att tung snö ska åka av växthuset snabbt. Stommen är gjord utav slitstarkt aluminium som anodiserats för en slät och tålig yta,

BUDGET

växthus bäst i test budget - altan

Altan 3 sektioner Glas
3 mm glas

Ett perfekt växthus för nybörjare eller de som inte har så stor plats. Detta växthus sätter man mot väggen. Plantera tomater, gurka eller vilka växter eller grönsaker ni önskar. Testa dig fram och se om odling i växthus är något för dig.

Innehållsförteckning

Saker att tänka på innan du köper ett växthus

Ett växthus är inget man köper lättvindigt utan det kräver ofta en planering bakom. Det finns flera saker att ta hänsyn till innan man kan välja det perfekta växthuset för just dig och din tomt eller balkong. Det går inte att titta på en bäst i test växthus lista och välja nummer ett då det är så mycket mer som spelar in i valet. Någon kanske tycker att ett växthus med härdat glas är bäst i text växthuset men hos dig passar det inte då platsen är väldigt solig och det du vill odla inte klarar direkt solljus hela dagen och valet faller därför på polykarbonat.  

Här tar vi upp några som kan hjälpa dig i valet av det perfekta växthuset för dig. 

Storlek

Det första man tänker på är vanligen storleken på sitt växthus. Här är många begränsade i plats och det är därför det första som avgör vilket växthus man ska välja. Vid valet av storlek behöver man även se vilken typ av bygglov eller anmälan som eventuellt krävs.

Mindre växthus upp emot 15 kvm och som inte placeras nära tomtgräns är bygglovsfria! Du kan däremot med hjälp av attefallsreglerna ett fristående växthus, orangeri, uterum eller vinterträdgård på upp till 30 kvm och max 4 m i nockhöjd, utan bygglov. Du behöver däremot göra en anmälan innan byggstart. Det säkraste är att kolla upp exakt vad som gäller i din kommun, framförallt om du behöver placera ditt växthus närmare än 4 meter till tomtgränsen. 

Vad ska vara i växthuset? Vilket syfte har ditt växthus?

En del använder växthus mer som en lugn oas att sitta och umgås i än ett ställe för odling medan andra satsar på att kunna odla mat. Oavsett vad du önskar fylla ditt växthus med så är det bra att fundera igenom detta innan köp. Vad som ska få plats avgör inte bara storlek utan även utseende och form. 

Klarglas eller polykarbonat

Ett växthus kan vara av olika typer av glas eller polykarbonat även kallat kanalplast.  Båda dessa har sina för och nackdelar så man får tänka igenom vilken som passar sina behov och önskemål bäst. För lite hjälp kan du ställa dig dessa frågor och sedan utgå från dem vid val av glas eller polykarbonat. Kan du inte välja ett finns det även växthus som har både glas och polykarbonat. 

 • Vill du ha en viss design? Ex kunna se in och ut. 
 • Har du tänkt värma ditt växthus?
 • Vilket läge är ditt växthus, sol, skugga?
 • Vad vill du ha i ditt växthus? 
 
Fördelar med glas:

Glas är helt genomskinligt vilket gör att du kan se både in och ut och det släpper igenom solens strålar. Detta gör det mer dekorativt och om du har ditt växthus som en plats att sitta på kan du se ut på omgivningen eller stjärnorna. Glas är även mer optimalt för växterna då 90% av solens strålning släpper igenom. 

Nackdelar med glas:

Inget har bara fördelar och så inte heller glas. Glas kan gå sönder och väger mer än polykarbonat. Hur tåligt glaset är skiljer sig från olika växthus men det krävs säkerhetsglas eller härdat glas i ett växthus enligt boverkets regler. Sen kan fördelen med mer solljus även bli en nackdel om det är en solig och varm sommar så att en del växter kan behöva skuggning. 

Fördelar med polykarbonat:

Den främsta fördelen med polykarbonat är att den är mer isolerande än glas. Vill du exempelvis värma ditt växthus blir det då billigare med ploykarbonat. Det är även mer slagtåligt än glas. 

Nackdelar med polykarbonat:

En nackdel med plykarbonat är att det är dyrare än glas. Den lägre genomstrålningen av solljus påverkar även växtligheten till det negativa. Polykarbonat har kanaler i sig och i dessa kanaler kan det över tid bildas alger. Nya modeller av växthus i polykarbonat är UV-behandlade för att undvika att bli spröda eller brunaktiga av solljuset.

Markförberedelser

Beroende på val av växthus samt var det är tänkt att stå kan du behöva förbereda marken en del. Det är viktigt att växthuset kan stå stadigt. Glöm inte heller att tänka över om ni önskar el eller vatten i ditt växthus. 

Övriga materailval

De vanligaste valet är glas eller polykarbonat men det finns även flera olika material att välja mellan samt olika inom dessa två kategorier. Det finns bland annat; Växthusfilm, standardglas, härdat glas, strukturglas, plexiglas, kanalplast eller presenning anpassat för växthus som släpper igenom ljus.

Till ramen är det vanligast med aluminium men det finns även de med en stomme av trä. Trä har kortare livslängd än aluminium. Därför rekommenderar man man ramar av aluminium för en längre hållbarhet. 

Vanliga frågor vid köp av växthus

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om växthus. 

I regel kräver växthus inte bygglov. 

Enligt friggebodsreglerna krävs inget bygglov för växthus på upp till totalt 15 kvadratmeter. Du måste dock hålla dig 4,5 meter från tomtgränsen, om du inte får grannens tillstånd och max höjd är 3 meter.

*Observera att 15 kvadratmeter är gränsen för friggebodarnas sammanlagda yta. Dvs, har du redan en friggebod på 15 kvm så har du ingen yta kvar. 

Växthus som är större än 15 kvm och som placeras inom ett detaljplansområde kan kräva bygglov. Enklast är kontakta den kommun där du bor i för svar på frågan. 

Växthusens utseende är mer utifrån vad som du själv tycker passar in i trädgården mer än dess odlingsfunktion. Tycke och smak avgör hur ditt växthus kommer se ut. Odlingsfunktionen påverkas inte av växthusets formgivning.

Ja, underhållsskillnaden och livslängden på materialen är stora.

Trä kräver mer underhåll och påverkas mycket mer än aluminium både av väder och tid. Vissa produkter idag utförda i aluminium är nästintill underhållsfria och står över en människas livslängd.

På en liten tomt kanske valen inte är så många. Men för odlingshus är det sol som behövs. Ska huset mer användas till umgänge kan det vara skönt med lite skugga, för när solen kommer fram blir det snabbt varmt i ett växthus.

Mindre växthus är portabla, så även växthus som levereras i byggsats. Väljer man att ställa sitt växthus på gjuten platta eller murad kant så är dessa inte möjliga att flytta men inget hinder att nytt byggs på nya platsen.

Växthus är en plats skapad för att ge din odling de bästa förutsättningarna för rik skörd. Till det kan du använda material och produkter utifrån egen tillgång.

Att odla behöver inte vara dyrt och svårt. Näringsrik jord, bevattning och jämn värme är ett tips på bra recept för att lyckas.

Växthus kan vara allt ifrån en bricka med krukor skyddade av plast till stora orangerier med meterlånga drivbänkar eller stora tunneltält ute på större fält omsvepta av kanalplast eller ombonat av polykarbonat. Oavsett hur ditt växthus är utformat kommer du lära dig flera nya kunskaper på vägen.

U-värde är isoleringsförmågan som ett material har. Lågt u-värde är likamed god isoleringsförmåga.

Det finns flera olika underlag att välja på. Det bästa är ett golvunderlag som dränerar bra så vatten inte blir stående. Markduk med singel föredrar många som inte har odlingsbäddar direkt på marken. 

Det är inte lämpligt, att använda sig av olika starka preparat som impregnering i anknytning till grödor är inte lämpligt. Många innehåller gifter som kan göra dina grödor otjänliga. Välj med omsorg att vårda trämaterial i växthuset med miljövänliga och framtagna produkter.

De stora växthusen i byggsats har varierat mellan 8-15 år som garanti. De mindre odlingslådorna har köpgaranti som andra varor 3-12 månader. 

Köpa växthus online

Ett växthus kan vara en stor investering så att köpa ett växthus online kan kännas lite läskigt. Det finns däremot flera fördelar med detta. Den främsta är såklart priset. Köper du ditt växthus online kan du ofta komma billigare undan. Du får även allt hemlevererat utan att behöva transportera något själv. 

En annan fördel med att köpa online är att du själv kan avgöra vilket växthus som passar dig utan att bli insåld på ett som säljaren i butiken tycker är det bästa. 

Det finns mycket att tänka på när man ska köpa ett växthus så gå igenom listan ovan med tips inför köp så att du kan leta efter rätt egenskaper direkt. 

Stora växthus färdiga i byggsats

Det finns mängder av växthus att beställa online i varierande storlekar, priset och utförandet. Vi är övertygade om att du kan hitta ett som passar just dig, din tomt och din budget. Här kommer några tips att tänka på vid köp av växthus online. 

 • Är det en online butik som går att lita på. Titta vad andra har skrivit om dem på exempelvis google eller trustpilot. 
 • Läs noga igenom vad som ingår och titta inte bara på bilden. Det kan vara olika tillbehör som inte ingår i grundpaketet som finns med på bilden. 
 • Vad erbjuds för leverans. Behöver ni kunna vara hemma för att ta emot. Har ni en bra plats där det kan stå till montering? etc. 
 • Vill ni montera själva? Har ni hjälp att tillgå? Om inte boka in hantverkare i tid så de kan komma nära leverans av växthuset. 

Växthus som uterum - orangeri

När du vill använda växthuset till mer än bara odling brukar många skapa ett uterum för att kunna umgås och sitta i lugn och ro. Det gör att man tidigare på våren och längre in på hösten kan njuta av känslan att sitta utomhus.

Växthus eller även kallat orangeri finns i många olika storlekar och utföranden. Pris på växthus följer bland annat vilken storlek ni väljer men även material som glas eller polykarbonat har en inverkan på pris. 

Det främsta att tänka på vid köp av ett växthus som uterum är vad man önskar få plats med där inne samt vilken budget man har. 

Små växthus

Uppfyll drömmen även om du saknar trädgård! Ett miniväxthus tar liten plats och finns i prisvärda utföranden. Små växthus finns som du både kan odla i och ha som en trevlig inredningsdetalj. 

Du kanske har tillgång till balkong, uteplats eller en liten trädgård? Då kan du skaffa dig ett fint litet drivhus eller miniväxthus. Med minimerad energikostnader mäktar de flestas ekonomi med att driva några sådana.

Mini växthus

Drivhus som de också kallas hittas på flera ställen bland annat där du köper trädgårdsredskap eller på välsorterade byggvaruhus. Oavsett vart du köper ditt mini växthus så se till att välja jord med omsorg anpassat för de grönsaker eller blommor du tänker odla. Mini växthus finns både i plastutföranden och mer gedigna med träram. 

 • Fördelar med plastväxthus: Lätt att förvara när de inte används. Liten risk för att glaset går i sönder och håller i många år.
 • Nackdelar med plast: Plast är inte optimalt för miljön och värmen kan vara svår att kontrollera. 
 • Fördelar med träram: Trä håller jämn värme och är miljövänligt.
 • Nackdelar med träram: Sväller av fukt, möglar lättare, kort livslängd och kommer skifta färg på grund av väder. 

Växthus balkong

En odlingsvitrin även kallat balkongväxthus är ett växthus i miniatyr som du till exempel kan ha på balkongen eller på uteplatsen om du vill odla i lite mindre skala.

Dessa små växthus passar bra för de med lite plats men som ändå vill odla, eller för dig som nybörjare som vill testa på att odla för första gången.

 • Fördelar med balkongväxthus: Trevliga och enkla att underhålla, billiga och lång livslängd.
 • Nackdelar med balkongväxthus: Kan ge  känslan av att vara för små och kan vara svåra att hålla rätt temperatur i.

Växthus mot vägg

Ett väggväxthus är en perfekt lösning för dig som har begränsat utrymme. Under natten avger husväggen den värme som absorberats från solen under dagen och ger en behaglig miljö för växterna att frodas i.

De finns i flera storlekar och bredder, ramar i olika färger som svart, grönt, grått eller den färg du själv önskar att välja. Dessutom kan du välja till skivor i glas för att odla på höjden på olika hyllplan för att få ut det mesta av ytan du har att tillgå.

 • Fördelar med väggväxthus: Väggen kan hjälpa växthuset  att hålla växthuset jämn temperatur  under dagen och i viss mån alstra värme som släpps ut efter solnedgången. 
 • Nackdelar med väggväxthus: Sätts det upp på fel sätt eller kan det skada väggen genom att fukt eller hög värme blir ståendes mot denna. 

Pallkrage växthus

Pallkragen kan lätt göras om till en drivbänk om du införskaffar en bit härdat glas eller lite kanalplast. Drivbänken fungerar lite som ett miniväxthus som håller kvar värme och fukt. Den tar inte stor plats och är lätt att tömma på jord när säsongen är slut.

 • Fördelar: Billiga i inköp, lätta att odla i, marken behöver inte vara helt i våg där de ställs. Väljer du drivbänk är livslängden förmodligen begränsad medans ett i metall har lång livslängd
 • Nackdelar: De i trämaterial ruttnar och vittrar sönder efter bara några säsonger och kan dra till sig myror och andra insekter som gärna bygger bon i den varma fuktiga träkonstruktionen. 

Populära leverantörer av växthus

Bygga växthus

Vill man inte köpa en färdig modell av växthus av någon anledning kan man självklart bygga ett själv. Växthus är däremot kanske inte det lättaste byggprojektet och har man inte glas redan kan det bli en kostsam historia. Det är viktigt att stommen blir hållbar och stadig och att fönstren är av rätt kvalitet för att undvika olyckor. Det finns olika guider att följa om ni vill hitta en lösning för ert eget växthus. 

Den främsta fördelen med att bygga ett eget växthus är att få den design och storlek som passar dig. När det kommer till kostnaden blir det däremot inte ofta så mycket billigare än att köpa ett växthus online i färdig sats. Speciellt inte om du räknar in kostnaden för ditt eget arbete. Egna växthuset byggs oftast i trä och trä har tyvärr en kortare livslängd än aluminium vilket de man köper färdiga online är gjorda av. 

Växthus av gamla fönster

Har du ett par fina gamla fönster som du vill använda i ett växthus eller ett orangeri. Det går utmärkt att bygga ett växthus från gamla fönster men tänk på att glaset kan behövas bytas ut. 

Utifrån de fönster du har formar du en stomme med reglar som du sedan förankrar dina fönster i. Vill du däremot ha tak så bör du använda någon form av säkerhetsglas eller polykarbonat som håller för vädrets påfrestningar och minskar risken för olyckor.