Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Allt om växthus

Växthus- möjligheternas hus, börja odlingssäsongen tidigare än andra! Vi hjälper dig välja rätt växthus utifrån din plånbok och dina förutsättningar. 

I växthus kan du både förså dina frön, odla värmekrävande plantor som trivs i tropisk miljö eller varför inte njuta av de första värmande solstrålarna med en kopp kaffe? Vi har tagit reda på vad du bör tänka på inför ditt köp av växthus och vilka varianter marknaden erbjuder.

Innehållsförteckning

Saker att tänka på innan du köper ett växthus

 1. Vilket syfte vill du att ditt växthus uppfyller? Odla året om, plats för socialt umgänge även när vinden viner en sen höst eller som drivhus under sommarhalvåret.
 2. Vart är det möjligt och mest optimalt att placera ditt växthus? 
 3. Mindre växthus upp emot 15 kvm och som inte placeras nära tomtgräns är bygglovsfria! Klokt tips om du planerar växthus över 15kvm eller nära tomtgräns är att kontakta kommunen för att ta reda på hur stort växthus du får uppföra. Vilka regler och bygglov som du behöver ta ställning till där just du bor kan skilja sig mellan kommuner. Bättre att kontrollera före än efter uppbyggnaden.
 4. Planera inför framtiden.  Många inser efter ett par säsonger att de valt ett för litet växthus så välj ett större om du kan. Materialvalen som vilket sorts glas, stommar i trä eller aluminium, gamla återvunna fönster som ger en varm känsla av jordnära återbruk av historia eller färdig byggsats, vad passar dig bäst?
 5. Hur ska inredningen vara uppbyggd? Behöver marken förberedas? Du kanske har önskemål om att förse växthuset med vattenkran och möjlighet till detaljer som styrs med el och då är i behov av elförsörjning.

Vanliga frågor vid köp av växthus

I regel kräver växthus inte bygglov. 

Enligt friggebodsreglerna krävs inget bygglov för växthus på upp till totalt 15 kvadratmeter. Du måste dock hålla dig 4,5 meter från tomtgränsen, om du inte får grannens tillstånd och max höjd är 3 meter.

*Observera att 15 kvadratmeter är gränsen för friggebodarnas sammanlagda yta. Dvs, har du redan en friggebod på 15 kvm så har du ingen yta kvar. 

Växthus som är större än 15 kvm och som placeras inom ett detaljplansområde kan kräva bygglov. Enklast är kontakta den kommun där du bor i för svar på frågan. 

Växthusens utseende är mer utifrån vad som du själv tycker passar in i trädgården mer än dess odlingsfunktion. Tycke och smak avgör hur ditt växthus kommer se ut. Odlingsfunktionen påverkas inte av växthusets formgivning.

Ja, underhållsskillnaden och livslängden på materialen är stora.

Trä kräver mer underhåll och påverkas mycket mer än aluminium både av väder och tid. Vissa produkter idag utförda i aluminium är nästintill underhållsfria och står över en människas livslängd.

På en liten tomt kanske valen inte är så många. Men för odlingshus är det sol som behövs. Ska huset mer användas till umgänge kan det vara skönt med lite skugga, för när solen kommer fram blir det snabbt varmt i ett växthus.

Mindre växthus är portabla, så även växthus som levereras i byggsats. Väljer man att ställa sitt växthus på gjuten platta eller murad kant så är dessa inte möjliga att flytta men inget hinder att nytt byggs på nya platsen.

Växthus är en plats skapad för att ge din odling de bästa förutsättningarna för rik skörd. Till det kan du använda material och produkter utifrån egen tillgång.

Att odla behöver inte vara dyrt och svårt. Näringsrik jord, bevattning och jämn värme är ett tips på bra recept för att lyckas.

Växthus kan vara allt ifrån en bricka med krukor skyddade av plast till stora orangerier med meterlånga drivbänkar eller stora tunneltält ute på större fält omsvepta av kanalplast eller ombonat av polykarbonat. Oavsett hur ditt växthus är utformat kommer du lära dig flera nya kunskaper på vägen.

U-värde är isoleringsförmågan som ett material har. Lågt u-värde är likamed god isoleringsförmåga.

Det finns flera olika underlag att välja på. Det bästa är ett golvunderlag som dränerar bra så vatten inte blir stående. Markduk med singel föredrar många som inte har odlingsbäddar direkt på marken. 

Det är inte lämpligt, att använda sig av olika starka preparat som impregnering i anknytning till grödor är inte lämpligt. Många innehåller gifter som kan göra dina grödor otjänliga. Välj med omsorg att vårda trämaterial i växthuset med miljövänliga och framtagna produkter.

De stora växthusen i byggsats har varierat mellan 8-15 år som garanti. De mindre odlingslådorna har köpgaranti som andra varor 3-12 månader. 

Små växthus

Uppfyll drömmen även om du saknar trädgård! Ett miniväxthus tar liten plats och finns i prisvärda utföranden. Små växthus finns som du både kan odla i och ha som en trevlig inredningsdetalj. 

Du kanske har tillgång till balkong, uteplats eller en liten trädgård? Då kan du skaffa dig ett fint litet drivhus eller miniväxthus. Med minimerad energikostnader mäktar de flestas ekonomi med att driva några sådana.

Mini växthus

Drivhus som de också kallas hittas på flera ställen bland annat där du köper trädgårdsredskap eller på välsorterade byggvaruhus. Oavsett vart du köper ditt mini växthus så se till att välja jord med omsorg anpassat för de grönsaker eller blommor du tänker odla. Mini växthus finns både i plastutföranden och mer gedigna med träram. 

 • Fördelar med plastväxthus: Lätt att förvara när de inte används. Liten risk för att glaset går i sönder och håller i många år.
 • Nackdelar med plast: Plast är inte optimalt för miljön och värmen kan vara svår att kontrollera. 
 • Fördelar med träram: Trä håller jämn värme och är miljövänligt.
 • Nackdelar med träram: Sväller av fukt, möglar lättare, kort livslängd och kommer skifta färg på grund av väder. 

Växthus balkong

En odlingsvitrin även kallat balkongväxthus är ett växthus i miniatyr som du till exempel kan ha på balkongen eller på uteplatsen om du vill odla i lite mindre skala.

Dessa små växthus passar bra för de med lite plats men som ändå vill odla, eller för dig som nybörjare som vill testa på att odla för första gången.

 • Fördelar med balkongväxthus: Trevliga och enkla att underhålla, billiga och lång livslängd.
 • Nackdelar med balkongväxthus: Kan ge  känslan av att vara för små och kan vara svåra att hålla rätt temperatur i.

Växthus mot vägg

Ett väggväxthus är en perfekt lösning för dig som har begränsat utrymme. Under natten avger husväggen den värme som absorberats från solen under dagen och ger en behaglig miljö för växterna att frodas i.

De finns i flera storlekar och bredder, ramar i olika färger som svart, grönt, grått eller den färg du själv önskar att välja. Dessutom kan du välja till skivor i glas för att odla på höjden på olika hyllplan för att få ut det mesta av ytan du har att tillgå.

 • Fördelar med väggväxthus: Väggen kan hjälpa växthuset  att hålla växthuset jämn temperatur  under dagen och i viss mån alstra värme som släpps ut efter solnedgången. 
 • Nackdelar med väggväxthus: Sätts det upp på fel sätt eller kan det skada väggen genom att fukt eller hög värme blir ståendes mot denna. 

Bygga växthus

Har du istället en trädgård med mycket yta och vill odla varierat och varför inte exotiska växter och goda grönsaker. Gratulerar då kan du dessutom om ekonomin tillåter och du har råd satsa på ett större växthus.

Satsa på inredning med exempelvis automatiska bevattningssystem till vissa plantor. Eller snygga nockdekorationer, smarta förvaringslösningar, planthängare och automatiska lucköppningar för ventilation som är en liten del av allt man hittar hos återförsäljarna.

Pallkrage växthus

Pallkragen kan lätt göras om till en drivbänk om du införskaffar en bit härdat glas eller lite kanalplast. Drivbänken fungerar lite som ett miniväxthus som håller kvar värme och fukt. Den tar inte stor plats och är lätt att tömma på jord när säsongen är slut.

 • Fördelar: Billiga i inköp, lätta att odla i, marken behöver inte vara helt i våg där de ställs. Väljer du drivbänk är livslängden förmodligen begränsad medans ett i metall har lång livslängd
 • Nackdelar: De i trämaterial ruttnar och vittrar sönder efter bara några säsonger och kan dra till sig myror och andra insekter som gärna bygger bon i den varma fuktiga träkonstruktionen. 

Hemmagjort växthus

Friheten att skapa sitt egna växthus får den lilla botanikern att vakna inom dig, att forma det egna växthuset med material som du redan har till ditt förfogande eller införskaffat begagnat eller på en bygghandel gör hela skapandet till en helhets upplevelse. Här är begränsningarna få och lätta att anpassa utifrån de egna förutsättningarna som du själv har.

 • Fördelar: Du kan skapa helt utifrån dina förutsättningar och ekonomi.
 • Nackdelar: Lätt att missa detaljer som är viktiga för funktionen, som ventilation, dränering och bevattning som inte rinner rakt ut.

Växthus av gamla fönster

Är ett snabbt och smidigt sätt att bygga ett växthus anpassat för den yta du har. Att återbruka blir allt mer viktigt för att jordens resurser ska räcka till.

Gamla fönster är därför genialiskt att använda för att bygga växthus. Utifrån de fönster du har formar du en stomme med reglar som du sedan förankrar dina fönster i.

 • Fördelar: Återbruk av något du redan har, miljövänligt, roligt med materialets historia som används i ny tappning.
 • Nackdelar: Föråldrat glas kan vara skört och beroende på målarfärg eller träets behandling avge giftiga ämnen.  

Stora växthus färdiga i byggsats

Marknaden för växthus färdiga att beställa hem i byggsats är enorm, du kan absolut hitta ett färdigt paket som tilltalar dig i stil, form, funktion och färg. Ta dela av några leverantörer längre ner i artikeln.

 • Fördelar: Når ett färdigt resultat snabbt, många tillbehör som passar, lättare att fatta enkla beslut och mindre val behöver göras.
 • Nackdelar: Priset högre än andra alternativ, kräver grundarbete och om de är över 15kvm krävs bygglov.

Växthus som uterum

När du vill använda växthuset till mer än bara odling brukar många skapa ett uterum för samkväm vid sociala stunder. Det gör att man tidigare på våren och längre in på hösten kan njuta av att vara i känslan att sitta utomhus.

Det finns ett brett utbud med skiftande pris och många möjligheter att anpassa utifrån de egna förutsättningarna. Inredning och odling skapar en oas att trivas i även de lite kyligare månaderna vi har här uppe i Norden.

Materialval

Låt det ta ett tag att välja bland de olika ytskikten, undersök vad som passar dina odlingsplaner och klimat bäst. De vanligaste är absolut glas eller plast, men även inom det finns det olika nivåer.

Växthusfilm, standardglas, härdat glas, gamla fönsterglas, strukturglas, plexiglas, kanalplast eller presenning anpassat för växthus som släpper igenom ljus. Alla dessa material används med aluminiumram eller till växthus byggda med trästomme och har olika styrkor och svagheter. Trä har kortare livslängd än man kanske tror och hoppas när man köper det, men vi rekommenderar starkt ramar av metall. Det kommer ge mer tid till odling och njutning än underhåll av trät i byggnaden. Trä i anslutning till grödor är inte lämpliga att impregnera eller behandla hur som helst mot nordiska väderklimat då de kan släppa ifrån sig gifter.

Populära leverantörer

 • Willab Garden- Alla modeller av deras växthus bygger på aluminiumstomme med fönster av glas eller kanalplast. Företaget har ett brett utbud av tillbehör för allt inom trädgård.

 • Classicum- De har ett tiotal olika modeller av fristående växthus. De har även några modeller av väggväxthus och mindre drivhus.

 • Rexton- Stockholmsföretag som tillverkar egna, kundanpassade växthus i trästommar. De har några grundmodeller i olika storlekar och utformning. Möjligheten finns också att med hjälp av Rexton att specialritaväxthus helt utifrån dina önskemål. De har även i sortimentet uterum, orangerier, paviljonger och lusthus att erbjuda sina kunder.

 • Hobbydrivhus- Är ett webbföretag som säljer tre modeller av växthus i olika storlekar. De är byggda av aluminiumprofiler och har fönster av polykarbonat.

Sammanfattning av att köpa växthus som passar dig

Innan du bestämmer dig för vilket växthus som passar dig är det bra att sätta sig ner och tänka igenom vilka förutsättningar du har. Placering, användningsområde och budget är områden som när de är välplanerade skänker enorm glädje när ditt växthus står färdigt. Valmöjligheterna är många både utifrån funktion, din ekonomi och vilken estetik du tycker om.

Är du endast intresserad av en mindre skala växter och odlingsytor behövs inte ett gigantiskt växthus. Vill du däremot även kombinera ditt odlingsintresse med socialt umgänge och någon form av möblemang är det en god idé att titta på ett större.

 

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.

Skicka blommor billigare

Använd vår exklusiva rabattkod SVEFL12 när du handlar hos Florister i Sverige och få 12% i rabatt på din beställning.