Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Hur får man rosor att hålla längre?

Tjusningen med blommor och i synnerhet rosor är sannolikt att deras skönhet är flyktig. Om ett knippe rosor skulle hållit för alltid skulle vi älska blommorna lika mycket? Med det sagt, ska vi ändå ge dig ett par tips på hur du kan få dina rosor att stå och vara fina längre. 

6 tips på hur du får dina rosor att vara längre

1. Packa upp rosorna så snabbt som möjligt och gör nya snitt

Ta bort allt omslagspapper runt rosorna så att de kan andas, använd sedan en sax eller en vass kniv för att skära bort stjälkarna ungefär en 2-3 cm ifrån änden i en 45 graders vinkel. Ta också bort eventuella löv från den nedre delen av stjälken som skulle hamna i vattnet. 

2. Placera rosorna på ett svalt ställe

Placera din vas med rosorna långt ifrån element och värmekällor eftersom torr värme kommer att göra att de vissnar snabbare. Om det är möjligt placera dem inte i direkt solljus eftersom ljuset av solens varma strålar kan skada de ömtåliga kronbladen.

3. Rosor föredrar varmt vatten

Rosor är sommarblommor och föredrar varmt eller rättare sagt ljummet vatten. Alltså inte för varmt vatten utan om du tänker dig en temperatur ett barn skulle vara bekvämt med att bada i (37 grader)

4. Ge rosorna näring

Det finns massor med olika husmortips över hur man får rosor att leva längre på internet. Den förpackningen med näring ni förhoppningsvis fick med när ni köpte eller fick rosorna kommer ge dina rosor längst liv. 

Ge din rosor inte socker, läsk eller salt som vissa tipsar om på nätet för att förhindra bakteriebildning i vattnet. Det är mycket bättre att byta vattnet regelbundet. Rosor liksom alla blommor föredrar kol, väte, kväve, syre, fosfor och kalium som primära näringskällor vilket läsk och socker är fattiga på. 

5. Byt vatten regelbundet

När dina rosor har satts  i en ren vas se till att du byter vattnet regelbundet. Du kan byta vatten varje dag, men en gång varannan till var tredje dag räcker för säkerställa att vattnet är friskt och att dina rosor är glada! Se till att du tar bort alla löv eller andra bitar av blommorna som faller i ned vattnet bara.

6. Välj rosor som håller på att slå ut

Det här är kanske det mest värdefulla tricket av dem alla. Om du köper rosor till dig själv,  välj rosor i affären som är på väg att slå ut eftersom de mest troligt kommer hålla längst. 

Hur gör man när rosorna slokar?

Börjar dina rosor hänga eller sloka är orsaken troligtvis att det bildats bakterier på stjälken eller luftbubblor som hindrar dem ifrån att ta upp vatten och  näring.

Det du kan göra är att skära nya snittytor på rosorna, byta vatten och sätta tillbaks rosorna igen. Om rosorna behöver stöd, vira in stjälken i tidningspapper som du kan ta bort efter några timmar. 

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.