Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Jag beklagar sorgen

Vad säger man egentligen till någon vars anhöriga precis gått bort? Att säga eller skriva i ett kort att ”jag beklagar sorgen” är ett vedertaget sätt uttrycka sitt deltagande till de efterlevande i Sverige även om det inte är språkligt helt korrekt.

Vill man beklaga sorgen på ett annat eller mer personligt sätt kommer här några fler alternativ.

Vad ska man skriva när någon har gått bort?

Om man vill skänka tröst till anhöriga och hjälpa dem i deras sorgebearbetning är det passande att låta dem veta hur mycket den avlidne betytt för en själv och uttrycka att man finns där om de behöver någon hjälp eller ett stöd.

Att försöka lindra saknad och eventuell ensamhet kan vara till stor tröst för den som förlorat en närstående.

Vad kan man skriva istället för beklagar sorgen?

 1. Jag beklagar din förlust.
 2. Jag deltar i din sorg.
 3. Du finns i mina tankar.
 4. Du har mina djupaste sympatier.
 5. Jag vill att du ska veta att jag tänker på dig.

Personliga sätt att uttrycka man beklagar sorgen

 1. Vilken fantastisk person (namn) var och vilket enastående liv (hon/han) levde.
 2. Din (man/fru) var en sann vän som jag aldrig kommer glömma. Jag tyckte att (namns) begravningsgudstjänst var en underbar hyllning till det liv (hon/han) levde.
 3. Jag är hedrad över att ha känt (x) och kommer alltid minnas den gången vi gjorde (x). Mitt varmt deltagande
 4. Din (x) var en fantastisk person och jag känner mig hedrad över att ha känt (x). Jag vet att du kommer att sakna (x) djupt och vi finns här för dig om det skulle vara någonting.

Hur man uttrycker sitt deltagande?

 1. Jag är ledsen för din skull och finns här för dig.
 2. Jag och hela familjen tänker på dig i denna svåra stund.
 3. Med djupt deltagande i er sorg.
 4. Du har mitt varmaste deltagande och du finns i våra tankar. 
 5. Våra tankar är med er.

Uttrycka deltagande med blommor

Blommor spelar en central roll både under och efter begravningen där man kan välja att hedra den avlidne med en krans, en enkel ros eller en sorgbukett. Kondoleansblommor  skickas hem till anhöriga före eller efter begravningen.  

Vad du väljer är upp till dig. Vi har ett samarbete med Interflora som kan leverera blommor över hela Sverige.

Sorgbukett

Sorgbuketten lämnas vid begravningen.

Krans

Kransen lämnas vid begravningen

Kondoleansblommor

Blommor som skickas före eller efter begravningen

Är "jag beklagar sorgen" rätt eller fel?

Språkligt är det omstritt att säga eller skriva jag beklagar sorgen eftersom man i praktiken inte uttrycker medlidande för förlusten utan uttrycker ledsnad över sorgen av förlusten. Magdalena Ribbing, den numera framlidne vett & etikettexperten menade att man inte skulle använda ”jag beklagar sorgen” för uttrycka ett varmt deltagande.

Huruvida det är rätt eller fel låter vi dig avgöra själv eftersom de flesta människor kommer förstå andemeningen ändå och vara tacksamma över att du visar ditt deltagande.

Hur kan man mer visa sin omtanke?

Att lindra någons sorg med en personlig hälsning eller uttrycka stöd  muntligen betyder så klart mycket för den som nyligen förlorat någon. Beroende på omständigheterna kan ett telefonsamtal eller en inbjudan till en aktivitet ytterligare lindra sorgen för den sörjande.

För många, speciellt äldre blir det en stor omställning när dennes partner går bort, inte minst på grund av den ensamhet många känner efter att man levt tillsammans med någon i ett helt liv. Små gester kan göra stor skillnad i hur den som finns kvar i livet mår efter att en anhörig gått bort.