Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Vad är traditionerna för urnbegravning?

För det första är det viktigt att notera att en kista alltid är nödvändig under en begravningsprocess. Detta beror på att även om kremering ska ske måste kroppen först läggas i en kista och sedan placeras i ett krematorium för att förbrännas. Denna kista måste också klara miljöreglering.

Innan kremeringen börjar kan familjemedlemmar säga adjö eller genomföra en begravningsgudstjänst. Kostnaderna för begravningsceremonin är de anhörigas ansvar. Ceremonin kan vara av religiös eller sekulär natur.

Oavsett om den avlidne är begravd eller kremerad, är begravningsplatsen ofta markerad med en minnessten eller kors med namn, födelsedatum och dödsår för den avlidne. Ibland finns det någonstans på begravningsplatsen det som kallas en ”urnegrav” — en plats där urnor är begravda men utan kors eller sten över marken. Det kan också finnas minnesgravar, där aska sprids. Begravningsurnor kan också förvaras i kolumbarium, som är en offentlig struktur där begravningsurnor som håller den avlidnes aska lagras.

Vad är en urna?

En begravningsurna är ett kärl som används för att lagra kremerad aska. Urnor har en lång historia, lika lång som civilisationen själv. Denna begravningsmetod användes av de gamla grekerna och den kinesiska årtusenden sedan. I Europa har urnor på olika gamla gravplatser upptäckts. Vikingarna begravde ibland också deras dödas aska i urnor. I Sverige utövar vi både jordbegravning och kremering. På senare tid har det blivit vanligare att den avlidnes familjemedlemmar väljer en begravningsceremoni med urna framför en jordbegravning. Kremeringsgraden är 70%.

Dekoration av urnan

Med tanke på urnans långa historia är det ingen överraskning att den kommer i många olika former, storlekar och dekorationer. När din älskade har kremerats kommer begravningsbyrån att lägga sin aska i en vanlig behållare, som vanligtvis är tillverkad av billiga material. Denna behållare är antingen gratis eller för så lite som 100 kr. De flesta familjer vill behålla sin älskades aska i en dekorerad urna som begravningsbyrån tillhandahåller eller en som de kan hitta själv online.

 

Många familjer väljer dekorativa urnor till sina avlidna nära och kära. Dessa urnor är konstnärliga bitar som kan komplettera heminredningen. Eftersom det blir en ökning av kremering erbjuder fler och fler konstnärer sina tjänster inom urndekoration. Dessa dekorerade urnor är ofta anpassade. Det betyder att urnan är dekorerad på ett sådant sätt som representerar den avlidne.

Ute i sista minuten?

Ingen fara många blombud erbjuder leverans samma dag.

Anpassning och gravyrer

Begravningsurnan kan ha dessa gravyrer:

 

▪Kors eller en annan symbol

▪Den avlidnes namn och födelsedatum och dödsdatum

▪Ett citat eller ett meddelande

 

Det finns nästan alltid en bild och ofta finns det ett band runt urnan, med ett skrivet meddelande på. Alternativt kan man välja att ha ett kort istället för ett band.

Blommor vid begravning

Blommor har länge varit en passande hyllning, ett bittersött sista farväl till våra dyrt avlidna. En krans av blommor förskönar urnan. Blommor kommer att få urnen att sticka ut vid en begravningsceremoni. Blomsterarrangemang är ett elegant och sofistikerat sätt att omge urnan med blommig skönhet vid den sista avskedstjänsten. Vill det veta mer om begravningsblommor följ länken. 

 

Traditionellt representerar olika blommor olika saker. Vita liljor representerar fred, och röda rosor uppfattas allmänt som att de uttrycker kärlek. Om den avlidne alltid älskade att vara i trädgården och hade en favoritblomma och färg, skulle det vara mycket tröstande för de efterlämnade att få ett arrangemang som inkluderar dessa sorter.

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.

Vilka material är urnor gjorda av?

Urnor finns i en mängd andra material som keramik, porslin, metall, glas, trä och till och med plast. Här är en kort beskrivning av varje material:

Keramik

Keramik är det mest använda materialet för begravningsurnor. Keramiska urnor är vanligtvis unika, konstnärliga, vackra och passar perfekt i alla interiörer. Materialet har ett rent och mjukt utseende som många gillar. Det kan enkelt förseglas med lim eller vax om du behöver öppna det igen för att sprida askan.

Glas och kristall

Dessa typer av urnor är otroligt vackra. De kan rengöras med en mjuk trasa och glasrengöring. De är dock mycket mer ömtåliga än keramiska. På grund av detta är urnor gjorda av glas och kristall inte lika populära.

Trä

Träurnor kan tillverkas av lönn, ek, bambu, cederträ och många fler träsorter. Även om de inte är lika slitstarka och vackra som keramik- och glasurnor, är de fortfarande perfekta för att visa inomhus. Dessa lättgraverade urnor behöver bara rengöras med en torr trasa. Möbelpolish kan hjälpa dem att behålla sin glans.

Metall

Vanligtvis det billigaste alternativet. Dessa urnor är mestadels gjorda av till exempel brons, tenn, koppar och rostfritt stål. De är lämpliga för både inomhus och utomhus men måste rengöras noggrant, eftersom repor är vanliga och kan förstöra hela minnesmärket. Man måste vara försiktig med vätskor eftersom det kan få metallen att rosta.

Bionedbrytbara urnor

Dessa är gjorda av papper, trä, fibrer, majsstärkelse och många andra naturvänliga material. Dessa är perfekta om den avlidne brydde sig mycket om miljön. Det finns många typer av dessa biologiskt nedbrytbara urnor. Vissa kan växa ett träd och andra löses upp i vatten, till exempel. En fråga du bör ställa dig är om du vill ha en biologiskt nedbrytbar eller icke-nedbrytbar urna till din nära och kära

Alternativen är oändliga när det gäller urnor. En enkel Google -sökning visar många konstnärer som dekorerar urnor.

Begravningslag kring urnor

Svenska kyrkan är huvudman för landets begravning och kremering. Svenska kyrkan har tilldelats en mycket viktig offentlig tjänst. Begravnings- och kremeringstjänster regleras av lagstiftning.

Kyrkan tillhandahåller och underhåller offentliga begravningsplatser för alla som är registrerade som bosatta inom det specifika administrativa distriktet. Särskilda gravtomter ska tillhandahållas för dem som inte tillhör en kristen trossamfund.

Den avlidnes aska får bara begravas eller spridas på offentliga eller privata begravningsplatser. Andra traditioner får förekomma först efter länsstyrelsens uttryckliga godkännande, vilket inte är lätt att få. Att sprida aska över havet är ett exempel när man behöver detta godkännande. Om den avlidne lämnade uttryckliga önskemål om hur han eller hon skulle vilja bli kremerad eller begravd, bör dessa respekteras i största möjliga mån. Om det råder oenighet inom familjen om riterna, tilldelas en medlare av länsstyrelsen. Innan begravning kan genomföras måste skattemyndigheterna utfärda ett intyg som godkänner begravning eller kremering av den avlidnes rester.

Avlägsnandet av begravda kvarstår

Aska begravd på en begravningsplats får inte flyttas från deras gravplats och begravas någon annanstans. Anledningen till detta är av respekt för den avlidnes önskemål och av respekt för graven. Tillstånd för borttagning kan beviljas om det finns särskilda skäl och så länge det har blivit klart var den nya begravningsplatsen kommer att finnas.

Hur mycket kostar det?

Alla som är registrerade som bosatta i Sverige måste betala en avgift för att täcka kostnaderna för begravning eller kremering (en begravningsavgift). Avgiften är inkomstrelaterad. Det varierar beroende på kostnaderna för huvudmannen för begravnings- eller kremeringstjänsten. Denna avgift dras av automatiskt via skatter.

Kostnaderna för begravningsurnor varierar naturligtvis beroende på material och dekorationens komplexitet. I allmänhet kan du förvänta dig en prisklass från cirka 1500kr till 4300kr, medan blomsterdekorationer för begravningsurnor varierar från 2000kr till 5000kr.

Varför en urna är att föredra

Det finns ett antal skäl till varför en urnbegravning är att föredra framför en jordbegravning:

▪Det är billigare.

▪De sörjande kan hålla sin avlidnes aska hos sig.

▪Det finns inga tidsbegränsningar.

▪En kremering kan äga rum på vilken plats som helst.

Sista ordet

Döden är inte lätt att hantera. Oavsett är det en bra idé att tänka på begravningsarrangemang så att när din älskade går bort blir sorgeprocessen lättare. En personlig och vacker urna där vår älskades aska ligger kanske kan ge lite värme och en antydan till ett leende under en sorgens tid.