Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Florist - Hur är det som yrke?

Om du är konstnärlig, älskar blommor och vill skänka människor glädje kanske du ska överväga en karriär som florist!

Vad gör en florist? En florist arrangerar snittblommor och växtdelar på estetiskt tilltalande sätt igenom att kombinera färger och former. Blomsterarrangemanget används främst för festliga evenemang så som bröllop, födelsedagar och alla hjärtans dag, men används också för hotell, cateringevenemang, begravningar och kärleksförklaringar.

Skötsel förutom att skapa blomsterarrangemang ansvarar en florist även för skötsel av butikens växter. En florist måste vara skickliga i alla aspekter av växtvård och ha kunskap om en mängd olika växtarter.

Administration att jobba på eller driva företag inom blomhandel innebär dels samma arbetsuppgifter som i vilken butik som helst. Floristen förväntas ta emot kunder, ge råd och sköta administrativa uppgifter såsom att ta betalt och sköta om butiken. Du kan förväntas sköta inköp av blommor och därtill få budgetansvar.

Man blir troligen inte rik igenom att arbeta som florist, men uppskattar du en arbetsmiljö där du får vara kreativ och glädja människor kanske du blir lycklig.

Vad krävs för att bli florist?

Florist är inte en skyddad titel varvid vem som helst i praktiken kan kalla sig för florist. Däremot vill du få ett arbete i en blomsterbutik eller starta en egen blomaffär förväntar sig både kunder och arbetsgivare sig att du är kunnig inom området. Vanliga frågor:

2022 tjänade florister i genomsnitt 30,000 brutto i månaden.

Det finns olika floristutbildningar där den total tiden för utbildningen varierar. De flesta utbildningar är på drygt 6 månader samt ett antal veckors praktik.

Det beror delvis på var man bor i landet. Om man bor i en storstadsregion finns det nästan alltid företag som söker efter florister. Bor man i en mindre ort är det viktigt att man har kontakter. Tips: Många får jobb på samma ställe de har sin praktik varpå välj praktikplats med omsorg.

Sannolikt är ordet ifrån 1620-talet och har bildats ifrån de franska ordet fleuriste och floris som på Latin betyder blomma. En florist betyde ”den som odlar blommor” eller den som ”föder upp blommor för försäljning”.

Ordet populariserades långt senare på 1900-talet och dess betydelse kopplas samman mer med att arrangera blommor i vackra buketter än blomodling idag.

Utbildning till floristyrket

Det finns olika alternativ listade nedan där man kan läsa till florist delvis på distans, andra gånger helt i skola. Här kommer ett par tips:

Vilka egenskaper bör man ha som florist?

Under utbildningen kommer du förhoppningsvis spendera mest tid på att arrangera blommor och lära dig om färgkomposition. Vare sig du startar ett eget företag eller jobbar i butik kommer just de kreativa bitarna inte vara lika framträdande tyvärr. Förvänta dig med andra ord en mångfacetterad arbetsdag.

Kreativitet

Det är klart en konst att arrangera blommor. Att vara uppfinningsrik och ha ett skarpt öga för detaljer kommer ge dig ett försprång gentemot konkurrenter.

Färgkoordinationsförmåga

Att förstå färgskalor, vilka färger som fungerar bra tillsammans, samt vilka färger som inte gör det är en egenskap som delas av de flesta duktiga florister.

Kommunikationsfärdigheter

Det är inte ovanligt i den här branschen att stöta på kunder som vet vad de vill ha, men som inte har någon aning om blomnamnen eller hur man enkelt kan förklara sina preferenser. Dessutom, som i alla tjänstebranscher, kommer det att finnas tillfällen då du kommer att behöva hantera svåra kunder. Tålamod och förmågan att undersöka och i slutändan identifiera kunders önskemål är en betydande fördel.

Förmåga att hantera deadlines

Oavsett om det är alla hjärtans dag, ett bröllop, en begravning eller en sista-minuten ”Tack!”-buketter måste du kunna arbeta till deadlines. Att inte göra det kommer att innebära att arrangemang inte kommer till evenemang i tid, folk kommer att bli besvikna och så småningom kommer du inte att ha några kunder.

Vilja att arbeta tidigt på morgonen

Beroende på din framtida anställning kan du behöva vakna tidigt för att åka till leverantörer och marknader för att köpa de blommor till din butik.

Jobba under imperfekta förhållanden

Temperaturen i blomsteraffärer kan vara lägre än normalt på grund av behovet av att hålla blommorna fräscha. Arbetstiderna kan vara långa, särskilt under hög och semestertider.

Företagsledningsförmåga

Organisation, budget och personalledningsförmåga är särskilt viktiga för florister som har för avsikt att öppna sina egna butiker.

Gör någon glad med ett blombud!

Beställ blombud till Stockholm, Göteborg, Malmö och hela Sverige enkelt.