Svenskaflorister.se

Hitta ditt blombud hos oss

Rosens betydelse nu och då!

Rosor har sedan urminnes tider odlats för sin doft och skönhet. Rosor är en unik kombination av taggiga stjälkar och doftande blommor som kan symbolisera både kärlek, sorg,  vänskap och mycket mer. 

Rosor passar faktiskt nästan alla tillfällen då vi förmedla en känsla till mottagaren med blommor

Vad betyder antalet rosor?

Kombinationen av en vacker blomma som doftar ljuvligt samtidigt som man kan göra sig illa på den är en essentiell del av rosens dragningskraft. På samma sätt som vi människor strävar efter förutsägbarhet blir vi uttråkade när livet inte bjuder spänning.

Rosen är både vacker, och lite farlig!
  • 1 ros betyder hängivelse.
  • 2 rosor symboliserar att två människor är förälskade i varandra.
  • 6 rosor uttrycker ett behov av att bli älskad och uppskattad.
  • 7 rosor visar att man bedårar någon.
  • 10 rosor betyder att man tycker att någon är vacker.
  • 11 rosor används för att visa att man är djupt förälskad i mottagaren.
  • 13 rosor betyder att man har en hemlig beundrare.
  • 100 rosor betyder att man är totalt hängiven.
 

Notera, det finns många svar på antalets betydelse som också förändras hela tiden, liksom betydelsen skiftar emellan olika kulturer. Därtill är det ju inte säkert mottagaren av din bukett läst den här sidan. Vill man vara helt säker på att mottagaren förstår budskapet, är det nog säkrast om man skriver det man vill ha sagt med blommorna i kortet. 

Vad betyder rosors olika färger?

Den röda rosen symboliserar romantik, kärlek, skönhet och mod. En röd rosenknopp betyder skönhet och renhet. En taggfri röd ros betyder kärlek vid första ögonkastet.

Gula rosor symboliserar vänskap, glädje och en ny början.

Orange rosor symboliserar fascination, lust och sensualitet.

Rosa rosor indikerar uppskattning och kärlek, särskilt mörkrosa rosor. Ljusrosa rosor är vanligtvis ett tecken på beundran och/eller sympati.

Den vita rosen står för oskuld och renhet; även tystnad, hemlighetsmakeri och vördnad. Vita rosenknoppar är symboler för oskuld. Brudar väljer ofta vita rosor till sina brudbuketter

Kort om rosens historia

Odlingen av rosor började troligen i Asien för cirka 5000 år sedan och de har varit en intim del av den mänskliga civilisationen sedan dess. Konfucius skrev om att odla rosor i imperiets trädgådar omkring 500 f.Kr. och nämnde att kejsarens bibliotek innehöll hundratals böcker om rosor.

Århundraden senare blev rosen synonymt med de överdådiga överdrifter som ofta är karaktäristiska för romarna som förknippade rosor med kärlek, skönhet, renhet och passion. Romerska kejsare fyllde sina bad med rosenvatten och satt på mattor av rosenblad påsina fester.

Rosor är starkt symboliska och används ofta i heraldik, märken och vapensköldar under medeltiden. Rosornas krig genomfördes t.ex. mellan House of York vars heraldiska märke var en vit ros och House of Lancaster  som använde en röd ros. Användningen av rosen som en symbol för tystnad eller hemlighet går tillbaka till de gamla egyptierna eller grekerna, där invigda i det ockulta eller förkristna religionerna bar rosor under ceremonier för att indikera att de skulle hålla alla hemligheter som var okränkbara. I många länder var det vanligt att hänga en ros över hemliga möten eller sammankomster – därav termen sub-rosa (bokstavligen ”under rosen”) vilket betyder konfidentiellt.

Under 1600-talet blev rosor stort i Europa och man började plantera rosorna i rabatter skönhetens skull. På 1800-talet började man korsa fram tusentals nya rossorter.

Napoleons fru Josephine sägs vara en stor älskare av rosor och, etablerade en av de första omfattande samlingarna av rosor på Chateau de Malmaison där hennes trädgård innehöll mer än 250 rossorter.

Visste du att det finns 18 vildväxande arter av rosor i Sverige? Bland annat Bland annat nyponros, vresros, pimpinellros, daggros och stenros.

Skicka blommor billigare

Använd vår exklusiva rabattkod SVEFL12 när du handlar hos Florister i Sverige och få 12% i rabatt på din beställning.